Εκκενώνεται το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) υπό τον φόβο κατάληψης

Εκκενώνεται το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) υπό τον φόβο κατάληψης

Οι εργαζόμενοι αποχωρούν από το ακαδημαϊκό ίδρυμα, ενώ το προσωπικό φύλαξης φροντίζει να ασφαλίσει όλες τις εισόδους - Οι αναρχικοί χθες «γυαλιά-καρφιά» το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης

Υπό τον φόβο να μετατραπεί και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας σε ένα απέραντο... κοινόβιο, οι αρχές του Ιδρύματος αποφάσισαν την Παρασκευή την εκκένωσή του, προκειμένου να μην καταληφθεί από τους «No Border», τους αναρχικούς που έστησαν το κάμπινγκ στο ΑΠΘ και οι οποίοι χθες το μεσημέρι έκαναν «γυαλιά-καρφιά» το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.


Είσαι Φοιτητής στο ΠΑΜΑΚ; Κάνε LIKE στην σελίδα «Ενημέρωση Φοιτητών ΠΑΜΑΚ» για να είσαι πάντα ενημερωμένος για όλα τα φοιτητικά νέα του Πανεπιστημίου!

Όπως αναφέρει η τοπική ιστοσελίδα thestival, σε μια προσπάθεια να προστατέψει τους εργαζόμενους και την περιουσία του ιδρύματος ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αχιλλέας Ζαπράνης, έδωσε εντολή να εκκενωθεί το Ίδρυμα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την ώρα οι εργαζόμενοι του ΠΑ.ΜΑΚ. αποχωρούν από το ακαδημαϊκό ίδρυμα, ενώ το προσωπικό φύλαξης φροντίζει να ασφαλίσει όλες τις εισόδους.

«Αφού δεν μπορεί να μας προστατέψει η Αστυνομία οφείλουμε να προστατευτούμε μόνοι μας». δήλωσε στην ιστοσελίδα στενός συνεργάτης του κ. Ζαπράνη.

Την ίδια ώρα, ο Σύλλογος Αποφοίτων ΑΠΘ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τα όσα λαμβάνουν χώρα και τη διεξαγωγή του «No Border Camp», κάνοντας λόγο για αδιαφορία της πολιτείας, θεσμικά υπεύθυνης για την προστασία της δημόσιας περιουσίας και συνυπεύθυνης για το κύρος και την εικόνα των ανωτάτων ιδρυμάτων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ο Σύλλογος Αποφοίτων ΑΠΘ εκφράζει την ανησυχία του για όσα εκτυλίχθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με την εγκατάσταση εκατοντάδων Ελλήνων και ξένων κατασκηνωτών  του “Nobordercamp”.

Εκφράζει, επίσης, τη συμπαράστασή του στις πανεπιστημιακές αρχές, το Δήμο Θεσσαλονίκης και όσους υπέστησαν ηθικές ή υλικές βλάβες από τη δραστηριότητα των κατασκηνωτών.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, αντιμετωπίζει μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση και χρειάζεται τη στήριξη της κοινωνίας.

Οι ομάδες που κατασκήνωσαν στους χώρους του, προέρχονται, κυρίως, από τον αντιεξουσιαστικό χώρο και έχουν ανακοινώσει ότι θα παραμείνουν μέχρι τις 24 Ιουλίου. Προγραμματίζουν καθημερινές πορείες και δράσεις στην πόλη και στις γύρω περιοχές για το προσφυγικό ζήτημα.

Όπως μας ενημέρωσαν οι αρχές του πανεπιστημίου, το Α.Π.Θ. δεν ρωτήθηκε, δεν επιθυμεί και, προφανώς, δεν έδωσε την άδειά του σε μια δράση, που χρησιμοποιεί αυθαίρετα τους χώρους του, χωρίς να σχετίζεται κατ’ ουδένα τρόπο με το πανεπιστήμιο και χωρίς να συνάδει με τον ακαδημαϊκό του χαρακτήρα, παρεμποδίζοντας τη λειτουργία του, αμαυρώνοντας τη δημόσια εικόνα του και ενέχοντας κινδύνους για τη δημόσια υγεία, την ασφάλεια των εργαζομένων και την προστασία της δημόσιας περιουσίας. Ήδη δύο κτίρια σχολών είναι κατειλημμένα και έχουν διακόψει τη λειτουργία τους.

Οι πανεπιστημιακές αρχές ζήτησαν από τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας να υποδειχθεί άλλος, καταλληλότερος χώρος και δεν εισακούστηκαν. Εκφράζουμε την ανησυχία μας για την αδιαφορία της πολιτείας, θεσμικά υπεύθυνης για την προστασία της δημόσιας περιουσίας και συνυπεύθυνης για το κύρος και την εικόνα των ανωτάτων ιδρυμάτων. 

Το Α.Π.Θ. τα τελευταία χρόνια κάνει μια σοβαρή προσπάθεια, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, να διατηρήσει το υψηλό επιστημονικό του επίπεδο, να προωθήσει τις συνέργειες με τους επιστημονικούς, επαγγελματικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς της πόλης, παράλληλα με τις δράσεις για την ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας του, σε μια προσπάθεια να συμβάλει στην ανάπτυξη του τόπου και στην πρόοδο της κοινωνίας. Και όλα αυτά παρά την απελπιστικά υψηλή μείωση της οικονομικής του στήριξης από την πολιτεία (μείωση μεγαλύτερη του 60%) και τη μείωση του ανθρώπινου δυναμικού του τόσο σε επιστημονικό, όσο και σε διοικητικό επίπεδο, καθώς καμία κενούμενη θέση λόγω συνταξιοδότησης από το 2011 και μετά δεν έχει πληρωθεί με νέο προσωπικό.   Ένα άριστο πανεπιστήμιο είναι καλό για την πόλη, είναι καλό για τη χώρα. Μια αντίληψη που καμία κυβέρνηση των τελευταίων 6 ετών με τις πράξεις της δεν δείχνει να συμμερίζεται.

Σε τούτη τη δύσκολη στιγμή, συμπαραστεκόμαστε στο δημόσιο πανεπιστήμιο, τη μεγάλη επένδυση της ελληνικής κοινωνίας για την εκπαίδευση των παιδιών της και δηλώνουμε πως αξίζει της φροντίδας και της προστασίας των οργάνων της πολιτείας. Είναι αργά για να αποτραπούν οι αρνητικές συνέπειες του ‘NoBorderCamp’. Ίσως, όμως, να είναι μια καλή αφορμή για να δημιουργηθεί ένα κύμα στήριξης στο Α.Π.Θ. και αποτροπής παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον. Και σ’ αυτή την κατεύθυνση δηλώνουμε πως θα καταβάλουμε επίμονες προσπάθειες».

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr