Μπλόκο στη φυγή «λαμπρών μυαλών» στο εξωτερικό από το ΑΠΘ

Μπλόκο στη φυγή «λαμπρών μυαλών» στο εξωτερικό από το ΑΠΘ 

Το ΑΠΘ προσπαθεί να συγκρατήσει τα "λαμπρά μυαλά" από τη φυγή στο εξωτερικό, δίνοντας κίνητρα να παραμείνουν στην κοινότητά του και ελαχιστοποιώντας τη διαρροή ερευνητικής δραστηριότητας στο εξωτερικό.

Είναι ο μεγαλύτερος ερευνητικός φορέας της χώρας, απασχολώντας 3.000 νέους επιστήμονες στα ερευνητικά προγράμματα, που υλοποιεί στο σύνολο των γνωστικών αντικειμένων και με χρηματοδότηση εξασφαλισμένη.


"Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο κάνει ό,τι μπορεί να συγκρατήσει τους ερευνητές να παραμείνουν στη χώρα και σε μεγάλο βαθμό το πετυχαίνει, παρά την οικονομική κρίση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μείωση των νέων εισροών σε ερευνητικά προγράμματα στο ΑΠΘ την τελευταία πενταετία ήταν της τάξης του 5%, ενώ αντίστοιχα η κρατική χρηματοδότηση μειώθηκε σε ποσοστό άνω του 50%", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Φυσικής, αν. Πρύτανη Έρευνας και Συντονισμού, Θεόδωρος Λαόπουλος, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Επιτροπής του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΕΔΕΚ), της σχετικά νέας και αυτοδύναμης ερευνητικής δομής του ΑΠΘ, που φιλοδοξεί να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο της έρευνας για την ανάπτυξη της χώρας και να διαμορφώσει νέες και πιο αποτελεσματικές δομές διεπιστημονικής συνεργασίας.

Εννέα διεπιστημονικές ερευνητικές ομάδες εντάχθηκαν στο ΚΕΔΕΚ μετά την πρώτη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και εγκαθίστανται αυτές τις ημέρες στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Κέντρου (Balkan Center, 10ο χλμ Θεσσαλονίκης-Θέρμης). "Με τη μετεγκατάσταση των εννέα ομάδων στο κτίριο του ΚΕΔΕΚ και τη δεύτερη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ένταξη, στην οποία έχουν ήδη ανταποκριθεί 13 ομάδες, που μένει να διαπιστώσουμε εάν πληρούν τα κριτήρια της διεπιστημονικότητας και της καινοτομίας, προχωρούμε από την πιλοτική φάση προς την πλήρη λειτουργία του Κέντρου και την υλοποίηση ερευνητικών δράσεων" σημείωσε ο κ.Λαόπουλος.

Ο καθηγητής διευκρίνισε ότι το ΚΕΔΕΚ προωθεί την παροχή υπηρεσιών, αλλά στη λογική του να δημιουργούνται νέες επιχειρήσεις και καινοτομικά προϊόντα, δηλαδή "δεν είναι ένας είδος θερμοκοιτίδας επιχειρήσεων, αλλά ένας καθαρά ερευνητικός οργανισμός, που προωθεί την ερευνητική αριστεία", ενώ η δραστηριότητά του είναι χρηματοδοτούμενη από το ΕΣΠΑ, όπως και τα ερευνητικά προγράμματα που υλοποιούνται.

Οι πρώτες εννέα διεπιστημονικές ομάδες που εντάχθηκαν στο ΚΕΔΕΚ και θα παρουσιαστούν σήμερα το απόγευμα (19.30, Balkan Center) στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης είναι οι εξής: Ασύρματων και Φωτονικών Συστημάτων & Δικτύων, Υπηρεσιών Έρευνας Παρακολούθησης και Πρόγνωσης Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος, Βιώσιμης διαχείρισης ποιότητας ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος, Βιώσιμων Αγροδιατροφικών Εφοδιαστικών Αλυσίδων, Ψηφιακής αποτύπωσης και κατασκευής με πρόσθεση υλικού, Κέντρου Βιοανάλυσης και Τεχνολογιών OMICS, Ορθοπαιδικού Κέντρου Έρευνας, Έρευνας στο Εκθεσίωμα και την Υγεία, Κέντρου Αριστείας Φυσικών Προϊόντων ΑΠΘ.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr