Οι Ένοπλες Δυνάμεις πάνε Πανεπιστήμιο - Υποστήριξη στο ερευνητικό έργο

Ο Στρατός θα υποστηρίξει στην Ελλάδα το ερευνητικό και διδακτικό έργο των ΑΕΙ!

Με τροπολογία που κατατέθηκε αιφνιδιαστικά το βράδυ της Τετάρτης στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και ψηφίζεται σήμερα (με περιθώριο συζήτησης ή διαβούλευσης μηδενικό) ορίζεται ότι το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) έχει τη δυνατότητα να ιδρύει επώνυμες έδρες στα ελληνικά ΑΕΙ…

Η υπ' αριθμ. 566/53 20.7.2016 τροπολογία που κατατέθηκε


Το θέμα συμφωνα με το Βήμα αποτελούσε διακαή πόθο του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου το οποίο δεν μπορούσε να πραγματοποιήσει λόγω της προϋπόθεσης που έθετε ο νόμος για την ίδρυση εδρών στα ελληνικά ΑΕΙ: υπάρχει η πρόβλεψη δωρεάς χρηματικού ποσού για την ίδρυσή τους από φυσικό ή νομικό πρόσωπο στο πανεπιστήμιο που θα την ίδρυε.

Το πρόβλημα ωστόσο λύθηκε. Με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή την Τετάρτη και ψηφίζεται σήμερα, Πέμπτη, ορίζεται ότι το ΓΕΕΘΑ μπορεί να ιδρύσει έδρα στα ελληνικά ΑΕΙ και αυτή θα χρηματοδοτηθεί από πίστωση που θα «ανοίξει» για τον σκοπό αυτό από τον τακτικό προϋπολογισμό του. Το ποσό αυτό θα δοθεί για τις «διδακτικές και επιστημονικές ανάγκες της έδρας αυτής».

Στόχος της, όπως αναφέρεται σχετικά, είναι να ξεκινήσει ένας «γόνιμος διάλογος μεταξύ ακαδημαϊκής κοινότητας και Ενόπλων Δυνάμεων για τη μεταφορά γνώσεων και την ανταλλαγή εμπειριών, τη συμμετοχή στην ακαδημαϊκή έρευνα εξειδικευμένου στρατιωτικού προσωπικού»!

Να σημειωθεί ότι ως σήμερα τον νόμο περί εδρών που ψηφίστηκε επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου για την υποστήριξη των ΑΕΙ από σημαντικές προσωπικότητες, επιχειρηματίες αλλά και μεγάλα ιδρύματα σχεδόν κανένα πανεπιστήμιο δεν έχει ως τώρα ενεργοποιήσει. Ο λόγος; Αναποφασιστικότητα, ατολμία, φόβος για τη «δράση» των φοιτητών και των ομάδων εκείνων που δεν συμπαθούν τις επιχειρήσεις και τους δωρητές.

Στην αιτιολογική έκθεση της εκπρόθεσμης τροπολογίας αναφέρεται ότι «το 2014 το ΓΕΕΘΑ εξέφρασε τη βούληση σύστασης επώνυμων εδρών στο Εθνικό και Καποδιστριακό {ανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας...»

Θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πανεπιστήμιο που θα επιλέξει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για να κάνει την έδρα του και να στείλει το «στρατιωτικό προσωπικό του» σε μια πανεπιστημιακή κοινότητα με υποχρηματοδοτούμενα ιδρύματα και καθημερινά κρούσματα βίας στο εσωτερικό τους.

Το μέγεθος της πίστωσης που θα διαθέσει το ΓΕΕΘΑ για τον σκοπό αυτό είναι 26.000 ευρώ.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr