Με ποια κριτήρια επιλέγουν σχολή οι νέοι φοιτητές

Με ποια κριτήρια επιλέγουν σχολή οι νέοι φοιτητές

Μόλις ο ένας στους έξι υποψηφίους σπουδάζει αυτό που επιλέγει. Οι υπόλοιποι συμβιβάζονται με σχολές που είτε εδρεύουν κοντά στον τόπο κατοικίας τους είτε υπόσχονται επαγγελματική αποκατάσταση.

Ειδικότερα, τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας σχετικά με τις πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων το 2016 καταδεικνύουν ότι η οικονομική κρίση έβαλε και φέτος έντονα το στίγμα της στην επιλογή σπουδών. Σταθερές αξίες στο «χρηματιστήριο» των πτυχίων παραμένουν οι Ιατρικές και οι Νομικές Σχολές, ενώ μεταξύ των «τοπ» επαγγελμάτων είναι, επίσης, οι μηχανικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι λογιστές, οι ψυχολόγοι και οι αστυνομικοί. Παράλληλα, υπάρχει στροφή πολλών υποψηφίων σε παραγωγικές σχολές σχετικές με τουριστικά επαγγέλματα.


Στον αντίποδα, οι νέοι γυρνούν την πλάτη σε σχολές που δεν έχουν θετικές προοπτικές στην αγορά εργασίας ακόμη κι αν αυτές είναι εμβληματικές.

Όπως γράφει η "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη λιγότεροι υποψήφιοι φέτος (μόλις 241 έναντι 275 το 2015 και 401 το 2014), «σταύρωσαν» ως πρώτη προτίμησή τους στο μηχανογραφικό δελτίο την σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, λόγω της ύφεσης που παρουσιάζει ο κατασκευαστικός κλάδος στη χώρα μας.

Συμπεράσματα 

Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από την ανάλυση των στοιχείων είναι τα εξής:

• Από το σύνολο των 74.434 υποψηφίων Γενικών Λυκείων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με το νέο σύστημα, επιτυχόντες ήταν οι 58.010.

Από αυτούς όμως μόλις οι 10.264 κατάφεραν να εισαχθούν στη σχολή της πρώτης προτίμησής τους (ποσοστό 17,69%). Δηλαδή, μόλις ο ένας στους έξι υποψηφίους σπουδάζει αυτό που επιλέγει.

• Η σχολή με τις περισσότερες πρώτες προτιμήσεις είναι η Ιατρική Αθηνών, με 2.380 υποψηφίους να την έχουν επιλέξει πρώτη φέτος (έναντι πέρυσι).

Ακολουθεί η Νομική Αθήνας με 2.214 πρώτες προτιμήσεις (2.173 πέρυσι), ενώ στην κορυφή της ζήτησης των υποψηφίων βρίσκονται το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με 1.498 πρώτες προτιμήσεις (1.205 πέρυσι) και η σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ με 1.467 πρώτες προτιμήσεις (1.694 πέρυσι). Ψηλά στις προτιμήσεις είναι, εξάλλου, οι σχολές Ψυχολογίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

• Μεγάλη ζήτηση από τους υποψηφίους είχαν φέτος σχολές που υπόσχονται επαγγελματική αποκατάσταση στο δημόσιο, όπως είναι οι Στρατιωτικές και οι Αστυνομικές σχολές.

Είναι ενδεικτικό ότι τη σχολή Ανθυποπυραγών, που μπήκε για πρώτη φορά φέτος στο μηχανογραφικό δελτίο και έχει ως αποστολή την εκπαίδευση μελλοντικών αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, επέλεξαν ως πρώτο στόχο 918 υποψήφιοι ενώ η βάση της διαμορφώθηκε σε υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στα 17.929 μόρια.

Επίσης, την σχολή Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. είχαν ως πρώτο στόχο 873 υποψήφιοι φέτος, ενώ πέρυσι 571 υποψήφιοι. Η βάση της σχολής διαμορφώθηκε στα 17.896 μόρια, παρουσιάζοντας πτώση 310 μορίων σε σύγκριση με πέρυσι.

• Παράλληλα, φαίνεται πως υπάρχει στροφή πολλών υποψηφίων στα τουριστικά επαγγέλματα. Είναι ενδεικτικό ότι φέτος ο αριθμός των υποψηφίων που επέλεξε την Ανώτερη Σχολή Τουριστικών Επιχειρήσεων Κρήτης στον Άγιο Νικόλαο έφθασε τους 300 όταν πέρυσι ήταν μόλις 35. Η αντίστοιχη σχολή στη Ρόδο πέρυσι είχε 92 πρώτες προτιμήσεις και φέτος 223.

• Στη λίστα με τα 50 δημοφιλέστερα τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ φέτος δεν υπάρχει ούτε ένα στην περιφέρεια.

Εδρεύουν όλα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όπου συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο πλήθος των υποψηφίων.

Ο «πρώτος των πρώτων»

Ο «πρώτος των πρώτων» φέτος τις πανελλαδικές εξετάσεις, ο 17χρονος Κυριάκος Μπίρμπας, μαθητής του Αρσακείου σχολείου της Πάτρας, έκανε το όνειρο του πραγματικότητα και εισήχθη στην σχολή της πρώτης επιλογής του, την Ιατρική Πατρών. Ο ίδιος επιθυμεί να κάνει έρευνα στην επιστήμη του συνεχίζοντας τις σπουδές του στο εξωτερικό, αλλά δηλώνει ότι θα ήθελε να επιστρέψει και να μείνει στην Ελλάδα. Όσο για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρα μας, θεωρεί ότι θα έπρεπε να είναι επικεντρωμένο στην σφαιρική διαμόρφωση του ατόμου και την σωστή μόρφωσή του, χαραρακτηρίζοντας λάθος την υπέρμετρη προσήλωση στο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr