Έρχονται αλλαγές στα δίδακτρα των μεταπτυχιακών προγραμμάτων

Μεταπτυχιακά 2016-2017 | Έρχονται αλλαγές στα δίδακτρα των μεταπτυχιακών προγραμμάτων

Όπως δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, νομοθετικό πλαίσιο για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα με στόχο τη θωράκιση και ενίσχυση της λειτουργίας τους θα κατατεθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες στη Βουλή.

Ταυτόχρονα τόνισε, ότι στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται ένα κανονιστικό πλαίσιο, σε ό,τι αφορά τις μεταπτυχιακές σπουδές, κάτι που όπως είπε, δεν έγινε ποτέ με αποτέλεσμα να υπάρχουν φαινόμενα αναρχίας και άπειρα δίδακτρα.


Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Δημήτρη Κρεμαστινού, σχετικά με τις παραιτήσεις των συμβουλίων διοίκησης Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, η κ. Αναγνωστοπούλου αντέτεινε, ότι «ο νόμος πλαίσιο που όριζε τον τρόπο λειτουργίας τους, είχε νομοθετηθεί πάνω «σε κενό αέρος». «Αυτό που κάνουμε εμείς είναι να δούμε γιατί απέτυχε ο νόμος και να το διορθώσουμε», σημείωσε η κ.Αναγνωστοπούλου. «Έχουμε πάρει αρκετές νομοθετικές πρωτοβουλίες που προβλέπουν προκηρύξεις θέσεων, υποτροφίες για νέους ανθρώπους ώστε να σταματήσουμε τη φυγή τους στο εξωτερικό», υποστήριξε η αναπληρώτρια υπουργός.

«Εκεί που θα έπρεπε να μπει κανονιστικό πλαίσιο και δεν μπήκε ποτέ, είναι στις μεταπτυχιακές σπουδές, όπου δεν υπάρχει ένα συγκροτημένο πλαίσιο. Φτάσαμε στο σημείο να βλέπουμε φαινόμενα αναρχίας με άπειρα δίδακτρα. Ξεκινάμε από εκεί, με άμεσο νόμο που έρχεται τις επόμενες μέρες, με θέματα που αφορούν την λειτουργία των ιδρυμάτων που θα τα θωρακίσουν και θα ενισχύσουν τη λειτουργία τους». Αναφορικά με τον θεσμό των συμβουλίων διοίκησης που εισήγαγε την ετεροδιοίκηση στα Ανώτατα Ιδρύματα, η κα Αναγνωστοπούλου υποστήριξε πως σχεδιάστηκε ερήμην της πανεπιστημιακής κοινότητας και ότι υπονομεύτηκαν ευθύς εξ αρχής.

«Σε μία περίοδο κρίσης, αυτό που χρειάζεται είναι να ενισχύσει κανείς τα δημοκρατικά όργανα, να τα ενδυναμώσει θεσμικά και να τα αυξήσει αριθμητικά. Το 2011 είχαμε ένα πλαίσιο το οποίο δεν έπαιρνε υπ όψιν την πανεπιστημιακή κοινότητα. Οι εκπροσωπούμενοι δεν εκπροσωπούνταν, γι' αυτό τα συμβούλια ιδρύματος υπονομεύτηκαν ευθύς εξαρχής. Εμείς κάνουμε σιγά - σιγά βήματα, προκειμένου να έχουμε την έγκριση της πανεπιστημιακής κοινότητας» κατέληξε η αναπληρώτρια υπουργός.

Όλα τα τελευταία νέα που αφορούν τα Μεταπτυχιακά (Περισσότερα ΕΔΩ)

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr