Απέκλεισαν έγκυο φοιτήτρια του ΕΑΠ από εξ αποστάσεως εξετάσεις / Δικαιώθηκε από τον Συνήγορο του Πολίτη

Απέκλεισαν έγκυο φοιτήτρια από εξ αποστάσεως εξετάσεις / Δικαιώθηκε από τον Συνήγορο του Πολίτη

Έγκυος φοιτήτρια που αποκλείστηκε από εξ αποστάσεως εξετάσεις δικαιώθηκε μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη.

Μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, η διοίκηση του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου αποφάσισε την επανεγγραφή φοιτήτριας, η οποία, λόγω αδυναμίας μετακίνησης για ιατρικούς λόγους που σχετίζονταν με την εγκυμοσύνη της, δεν είχε μπορέσει να παραστεί στις τελικές και στις επαναληπτικές εξετάσεις.


Πιο αναλυτικά, έγκυος φοιτήτρια του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) ζήτησε να συμμετάσχει εξ αποστάσεως στις τελικές και τις επαναληπτικές εξετάσεις λόγω αδυναμίας μετακίνησης για ιατρικούς λόγους που σχετίζονταν με την εγκυμοσύνη της.

Το αίτημά της απορρίφθηκε από το πανεπιστήμιο, γεγονός που είχε ως συνέπεια την υποχρέωση επανεγγραφής σε τέσσερις θεματικές ενότητες με πλήρεις οικονομικές και εκπαιδευτικές υποχρεώσεις.

Ο Συνήγορος διαπίστωσε ότι δεν έγινε ορθή εφαρμογή των προβλέψεων που αφορούν τη δυνατότητα εξ αποστάσεως αξιολόγησης των φοιτητών, όταν υπάρχει σοβαρό κώλυμα συμμετοχής στις εξετάσεις με φυσική παρουσία.

Επεσήμανε ότι υφίσταται το νομοθετικό πλαίσιο, καθώς και οι τεχνικές προϋποθέσεις για τη διενέργεια εξ αποστάσεως αξιολόγησης των φοιτητών, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες υπάρχει σοβαρό κώλυμα συμμετοχής στις εξετάσεις δια ζώσης.Παράλληλα, ο Συνήγορος εστίασε στο ζήτημα πιθανής διάκρισης λόγω φύλου, καθώς η στάση του ΕΑΠ θέτει τη συγκεκριμένη σπουδάστρια σε μειονεκτική θέση έναντι των λοιπών σπουδαστών για λόγους που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη της.

Τούτο διότι, αν η συμμετοχή της στις διά ζώσης εξετάσεις δεν είναι εφικτή, λόγω της αυξημένης διακινδύνευσης που ενέχει για την υγεία της ιδίας και του εμβρύου η μετακίνησή της, το γεγονός αυτό έχει δυσανάλογα επαχθείς συνέπειες για τη συγκεκριμένη σπουδάστρια (οικονομική ζημία, καθυστέρηση ολοκλήρωσης των σπουδών της) και εν τέλει τη θέτει σε μειονεκτική θέση έναντι των λοιπών φοιτητών για λόγους που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη της.

Τέλος, ο Συνήγορος ζήτησε να επανεξεταστεί η ειδική περίσταση της εγκυμοσύνης της φοιτήτριας, με γνώμονα τη διασφάλιση της υγείας της, αλλά και του δικαιώματός της στην εκπαίδευση με όρους ισοτιμίας.Κατόπιν των ανωτέρω, η διοίκηση του ΕΑΠ παραδέχτηκε ότι η συγκεκριμένη περίπτωση δεν έτυχε του δέοντα χειρισμού και αποφάσισε την επανεγγραφή της φοιτήτριας στις Θεματικές Ενότητες στις οποίες δεν κατέστη δυνατό να εξεταστεί, για το εαρινό εξάμηνο 2024, χωρίς οικονομική ή άλλη επιβάρυνση.

Σύνοψη Διαμεσολάβησης

 

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr